Huawei заедно със 70 свързани с нея компании влезе в черния списък на министерството на търговията на САЩ

Ройтерс съобщава, че американското министерство на търговията е вписало китайската компания Huawei Technologies Co Ltd и 70 свързани с нея фирми в така наречения „списък с организации“. Зад това на пръв поглед безобидно определение се крие „черния списък“ с компаниите и организациите, които търпят ограничения в търговските си отношения с американските компании. Съвсем скоро американските партньори на Huawei ще трябва да искат специално разрешение от американския регулатор, когато искат да купят оборудване, произведено от китайската компания.

По думите на министъра на търговията Уилбър Рос, тази крачка ще попречи на чуждестранните компании да използват американски технологии със злоумишлени цели, които създават опасност за националната сигурност на САЩ. С други думи, търговските взаимоотношения на Huawei с американските компании ще бъдат силно затруднени, или ще станат невъзможни. Тъй като компанията е един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване, все още не е ясно кой ще пострада повече: тя или нейните партньори. Въпреки това, действията на министерството на търговията в САЩ продължава да следва стъпките на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който даде заявка, че се стреми да върне Америка към нейното предишно величие на лидер в производствената сфера.

Формалната причина Huawei да попадне в черния търговски списък на САЩ не са скандалите около обвиненията в шпионаж, които се разпространяват вече шест месеца. Въпросите от страна на САЩ са възникнали преди няколко години, когато компанията е била заподозряна в продажба на телекомуникационно оборудване в Иран в опит да бъдат заобиколени американските санкции. В подобна ситуация се намира и друг китайски производител на телекомуникационно оборудване ZTE. Разследването на сделките с Иран се води още от 2012г.

Автор: Геннадий Детинич

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече